Leren op je eigen manier
  • Home
  • Werkwijze
  • Jamara rekenaanpak
  • Team
  • Stap voor stap
  • Contact
  • Groei 8.0
  • Kinderen en ouders over Talent&Leren

Ieder kind leert anders

Horen, voelen en ervaren. Met behulp van spel, beweging, muziek en
allerlei andere 
manieren leren kinderen. Geen kind leert hetzelfde.

wij onderzoeken welke manier het beste bij jou past

Picture

Denk jij in beelden?

Beeldenkers houden van plaatjes, filmpjes en mindmaps. Pas als ze het voor zich zien,
 slaan ze informatie op. Geen woordenstroom voor deze types dus!
Picture

Ben jij een taaldenker?

Taaldenkers zijn dol op woorden. Zij houden van overzicht, structuur, duidelijkheid en schema's. Daar hebben we er genoeg van. Kom maar op!
Picture

Ben jij een beweeglijk type? 

Wist je dat sport en spel prima manieren zijn om de tafels te leren of je topo te onthouden? Geen lesstof zo gek of wij hebben er wel een leuk spel voor bedacht!

Rekenen

Het rekenproces kun je vergelijken met het bouwen van een muurtje. Als de basis niet stevig is, zal het muurtje maar met moeite blijven staan of zelfs omvallen. Voor sommige kinderen wordt de overstap van concreet (handelen met materialen) naar abstract (kale bewerkingen op papier) te snel gemaakt. Zij vallen uit wanneer ze op het niveau komen waarop geen concreet materiaal gebruik mag worden. Wij bekijken eerst waar de hiaten zitten in de rekenvaardigheid, waarna er een passend remediërend programma gemaakt kan worden. Hiervoor maken wij gebruik van methodes, waarbij inzicht, zintuigelijk en het spelenderwijs leren centraal staan. 
 
Spelling
Bij kinderen met spelling- en/of leesproblemen willen wij graag eerst uitsluiten of dit niet (mede)veroorzaakt wordt door een bijkomend visueel-probleem. Daarna wordt met behulp van een dictee een foutenanalyse gemaakt. Bij de begeleiding maken wij gebruik van  de methode: Het Gekleurde Woordspoor. Deze sluit aan bij alle methoden die op de basisschool worden gebruikt. Verder laten we leerlingen zelf de spellingregels uittekenen en wordt het woordbeeld met spelletjes ingeoefend.
 
(Begrijpend) Lezen
Als kinderen moeite hebben met technisch lezen, dan heeft dit vaak ook invloed op het begrijpend lezen. Andersom is soms ook het geval; goed technisch kunnen lezen en moeite met begrijpend lezen. Voor begrijpend lezen is een goede woordenschat, inzicht in tekststructuren en het dieper leren nadenken over een tekst heel belangrijk. Wij maken het liefst gebruik van teksten die dichtbij de interesse van de leerlingen staan. De methode Zuid-Vallei geeft ons daarbij handvatten voor remediëring. Ook is het leren mindmappen met de kleurenmethode zinvol voor het krijgen van inzicht in de structuur van teksten.
 
Studiebegeleiding
Kinderen in het voortgezet onderwijs kunnen ook bij ons aankloppen voor hulp. Onze studiebegeleiding is ook zeer geschikt voor kinderen met dyslexie, die worstelen met de enorme hoeveelheid huiswerk en ‘lappen’ tekst. Daarnaast kunnen kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn ook baat hebben bij onze begeleiding.
Verder hebben wij ervaring in het begeleiden van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. De overstap van groep acht naar het voortgezet onderwijs zorgt vaak voor veel stress bij deze kinderen. Samen met de leerling maken wij een stappenplan om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en onzekerheden weg te nemen. 
De inhoud van de studiebegeleiding is afhankelijk van de hulpvraag. Vaardigheden die zij bij ons kunnen leren zijn bijvoorbeeld: mindmappen, plannen in kleuren en handige en effectieve manieren om woordjes te leren bij de vreemde talen ect.

Fixed and Growth mindset
Er zijn twee manieren zijn waarop een kind (maar ook een volwassene) over zichzelf kan denken: namelijk vanuit een vaste (fixed) mindset of een groei (growth) mindset. Mensen met een vaste mindset geloven dat hun kwaliteiten, eigenschappen en intelligentie vaststaan. Een vaste mindset heeft als gevolg dat kinderen uitdagingen vermijden, omdat ze liever geen fouten maken. Die fouten tonen naar hun idee aan, dat ze slecht in iets zijn, of erger nog: dat ze dom zijn. Daarnaast geven kinderen met een vaste mindset snel op bij tegenslagen, negeren ze kritiek en voelen ze zich bedreigd door kinderen die iets beter kunnen dan zijzelf. Dit alles leidt ertoe dat deze kinderen vaak onder hun kunnen presteren.
Kinderen met een groeimindset geloven in hun eigen ontwikkelingsmogelijkheden en zien kansen om beter en sterker te worden. Ze omarmen uitdagingen, tonen doorzettingsvermogen bij tegenslagen, zien het leveren van inspanning als iets onmisbaars, staan open voor kritiek en raken geïnspireerd door successen van anderen. Dit alles leidt tot een passie voor leren.
Het goede nieuws is dat een vaste mindset kan worden omgezet in een groeimindset. Dit is niet eenvoudig, maar door de juiste randvoorwaarden en door inzicht te geven in de mindsettheorie is het wel degelijk mogelijk. 
Deze theorie komt in al onze sessies op natuurlijke wijze terug. Daarnaast kunnen wij hem indien wenselijk uitbreiden en verdiepen.
​
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • Werkwijze
  • Jamara rekenaanpak
  • Team
  • Stap voor stap
  • Contact
  • Groei 8.0
  • Kinderen en ouders over Talent&Leren